foto: pixabay

PROČ JE TAK OBLÍBENÁ? 

Červená řepa získala svou popularitu superpotraviny také kvůli nedávným studiím, které tvrdí, že řepa a šťávy z červené řepy mohou zlepšit atletický výkon, snížit krevní tlak a zvýšit průtok krve. Produkty obsahující tuto vysoce výživnou potravu se objevují všude a zahrnují také džusy a nápoje. Už staří Římané ji dokázali využít pro léčbu horečky, kožních nemocí a hojení ran.

SLOŽENÍ

Řepa je ze stejné rodiny jako cukrová řepa, ale jsou geneticky a nutričně odlišné. obsahují nespočet vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Řepa má vysoký obsah vitamínu C a B6, folátu, manganu a draslíku který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.

foto: pixabay

VLASTNOSTI

Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

foto: pixabay

ŘEPA V KUCHYNI

Řepu nejčastěji naleznete v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je příjemně všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu. Z toho stále plynou jen samé výhody. Obvykle jsou tmavě purpurové kořeny červené řepy jedlé vařené, pražené nebo syrové, a to buď samotné nebo v kombinaci s nějakou zeleninou ze salátu. Velká část komerční produkce je zpracována na vařenou a sterilizovanou řepu nebo na okurky. Ve východní Evropě je oblíbená verze řepné polévky, která je lépe známá jako borščV indické kuchyni je nakrájená, vařená nebo kořeněná řepa běžnou přílohou. Žluté barevné červené pšenice se pěstují ve velmi malém měřítku pro domácí spotřebu.