Doložené přínosy pro zdraví z chilli papriček rychle přibývají, podobně jako rostoucí popularita konzumace pálivých potravin v různých formách. Výhody pro tělo pocházejí z chemické látky nazývané kapsaicin.

foto: pixabay

Chilli paprička (čili paprička, feferonka) je plod v hlavně exotických druhů paprik, rostoucích v tropech a subtropech. Jedná se o malé světlejší papričky s pronikavou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy většinou vytrvalých kořeninových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.

Kapsaicin je látka, která stimuluje nervová zakončení na jazyku a dává paprikám jejich charakteristickou pálivost, projevující se mírně až intenzivně při jídle. Čím pálivější paprička je, tím více kapsaicinu obsahuje. Jednotky této stupnice jsou tzv. SHU (Scovilleova stupnice) a udává změřenou pálivost paprik a chilli papriček.

foto: pixabay

Mezi nejznámější odrůdy chilli patří například habanero, jalapeños nebo tabasco.

Zdravý zrak

Chilli paprička obsahuje velké množství vitamínu A, jehož nedostatek vede k šerosleposti. Je to důležitý antioxidant, který je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu.

Obrovské množství vitamínu C

Ve velké míře obsahují papričky také také vitamín C, který je nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí.

Krásné vlasy a pokožka

Adekvátní příjem vitamínu C nejenže zlepšuje imunitní systém, ale může také vytvářet a udržovat kolagen, esenciální protein ve vlasech a kůži.

Snižuje krevní tlak

Papričky také obsahují látky, které pomáhají rozšiřovat cévy a následně umožňují lepší průtok krve. Výsledkem je snížení krevního tlaku a tlaku cévních stěn.

foto: pixabay

Snižuje cholesterol

Chilli paprička je vynikajícím zdrojem B-vitaminových komplexních prvků, jako je riboflavin a niacin. Je známo, že niacin snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Pomáhá při tvorbě červených krvinek

Měď a železo jež chilli obahuje jsou nezbytné pro tvorbu nových krevních buněk. Nedostatek železa může vést k anémii, únavě a svalové slabosti.

Zlepšuje kognitivní funkce

Množství železa v papričkách vede ke zvýšené produkci hemoglobinu a zvyšuje průtok krve. Správné množství kyslíku a železa v mozku vede ke zvýšenému kognitivnímu výkonu a sníženému riziku kognitivních poruch, jako je Alzheimerova choroba a demence.

Podporuje hubnutí

Konzumace chilli papriček snižuje chuť k jídlu a pomáhá spalovat kalorie.